Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Україна нібито очікує найманців з Латинської Америки

Російські телеграм-канали поширюють інформацію, що до ЗСУ шукають перекладачів з іспанської мови. Пропагандисти стверджують: пошук такого спеціаліста означає, що невдовзі до України нібито прибуде велика кількість «найманців» з Латинської Америки. Як доказ у публікаціях додають скриншот з платформи для пошуку роботи LobbyX.

Аналітики VoxCheck проаналізували кейс і з’ясували, що оголошення справді опублікували в телеграм-каналі Lobby X ARMY, проте подібні пропозиції з’являлися й раніше. Наразі невідомо про точну кількість іноземців, які перебувають у Силах оборони України. Тобто пропагандисти просто вигадали інформацію про прибуття великої кількості «найманців», опираючись на вакансії перекладача. Хоча справжніх доказів цього не навели. 

Російська пропаганда підмінює поняття й називає іноземний легіон, який складається з добровольців, найманцями. Іноземний легіон юридично є частиною ЗСУ, точна цифра його учасників не повідомляється, як і всіх решти бійців. Відповідно агітпроп хоче применшити важливість української армії, протиставляючи її так званим «найманцям», яких нібито на полі бою більше. Водночас Москва прирівнює іноземних добровольців до «найманців». Проте справді найманці воюють з боку Росії, наприклад, вагнерівці.

Автор: Орест Сливенко,

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись