Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк СБУ нібито затримує тарологів, ворожок та екстрасенсів, які передрікають військові успіхи Росії, — Really_UA медіа

У мережі поширюють інформацію, нібито СБУ затримує ворожок та екстрасенсів, які передрікають поразку України та хворобу президента Зеленського. У відеорепортажі від так званого Really_UA йдеться, що вже затримали вісім блогерів-тарологів за ворожіння з передбаченням військових успіхів Росії. Їм нібито інкримінують ухилення від сплати податків та дискредитацію ЗСУ.

Аналітики VoxCheck повідомили, що новинного телеграм-каналу чи повноцінного медіа з назвою Really_UA взагалі не існує. В інших українських медіа нема інформації про затримання тарологів. 

Читайте ще: Доброго вечора, ми з «Битви екстрасенсів» — «відьми», «мольфари» та «ворожки» окупували ефіри медіа, які називають себе інформаційними.

А сам відеорепортаж є нарізкою не пов’язаних між собою кадрів, які легко знайти в мережі. Наприклад, першу світлину з відео використовували, як мінімум, ще у 2018 році.

Автор: Орест Сливенко,

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись