Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Nestle нібито відправляє в Україну «забруднену воду» як гуманітарну допомогу

У російських анонімних телеграм-каналах поширили фейкову новину про те, що компанія Nestlé Waters France нібито призупиняє продаж мінеральної води через проблеми з її якістю, а те, що залишилось, відправляє в Україну як гуманітарну допомогу.

До публікації додають нібито заяву компанії із соцмережі Х, у якій ідеться, що Nestlé Waters відмовляється визнавати, що на їхньому складі залишилася «забруднена вода». Через це пропагандисти намагаються довести, що представники Nestlé нібито брешуть про якість води, щоб якнайшвидше позбутися бракованої продукції. 

Фахівці VoxCheck узялися за цей кейс і з’ясували, що компанія взагалі не робила схожих заяв — ні про припинення продажу води, ні про заперечення факту «забруднення». 

Аналітики розповіли, що в лютому 2024 року міжнародна організація споживачів Foodwatch подала у Франції позов проти виробників мінеральної води Nestlé Waters і Sources Alma. Компанії дезінфікували забруднену воду забороненими методами й таким чином продавали звичайну водопровідну воду як мінеральну. Nestlé визнали свою провину та припинили цю практику.

Але Nestlé Waters France не публікувала новину про відправлення забрудненої води в Україну та Сектор Гази на своєму вебсайті, ютубі або в Х. Тим більше, акаунт в Х неактивний з березня 2022 року. Тобто там не може бути заяви за липень 2024 року, як це вказано на фейковому скриншоті. 

Скриншот  — VoxCheck
Автор: Орест Сливенко,

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись