Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Message У лави ЗСУ «масово» набирають жінок, бо чоловіки «уже втомлені»

У проросійських телеграм-каналах процитували публікацію Міністерства юстиції України у фейсбуці про ухвалення закону щодо мобілізації засуджених осіб. Власне, ухвалений закон передбачає, що ув’язнені можуть укласти контракт зі Збройними силами України й у подальшому проходити службу в конкретних підрозділах Сил оборони. 

«Чоловіки закінчуються: до лав ЗСУ масово набирають ув’язнених жінок», — підсумували  пропагандисти. 

Насправді відповідно до ухваленого закону можливість потрапити до війська надається не лише засудженим чоловікам, але й жінкам. Згідно з публікацією станом на 24 липня 2024 семеро засуджених жінок захотіли стати до лав ЗСУ. Серед іншого, з-поміж 6101 засуджених, які виявили бажання воювати, уже 3832 особи виїхали з установ відбування покарання на спеціальні навчання. У публікації не вказано, скільки серед цих людей жінок і чи вони взагалі є, ішлося про сімох засуджених, а отже масову «тенденцію найму жінок» пропагандисти просто вигадали. До того ж, у пості Мін'юсту чітко вказано, що підписання контракту із ЗСУ відбувається безпосередньо за  волевиявлення і ніяк інакше. 

Втім, нічого поганого в тому, що жінки виявляють власне бажання нести службу, нема. Кремлівська пропаганда подає таку ситуацію як примусову й незворотну: буцімто українське керівництво ладне всіх підряд «вербувати», аби було кому воювати. Причому демонструють це так, що українських жінок забирають на фронт, бо чоловіків нібито «вже не залишилось», у такий спосіб демонструючи мізогінію щодо ймовірних бійчинь, які стають лише «заміною» й тільки «послаблюють» ситуацію на фронті. 

Публікація з пропагандистського телеграм-каналу. 38 тисяч підписників
Author: Орест Сливенко,

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join