Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Українська влада використовує жителів Лисичанська як живий щит, тому не проводить евакуацію.

Про це заявила представниця МЗС Росії Марія Захарова. Вона стверджує, що Україна прикриваються людьми як живим щитом, а військові ховаються в будинках і школах, влаштовують там опорні пункти та склади боєприпасів, а у житлових будинках — кулеметні та снайперські гнізда. У своїй промові Захарова навіть назвала конретні номери шкіл та назву вулиці. Вона стверджує, що евакуація громадян із небезпечних районів не проводиться, людей насильно у них утримують, й що нібито є випадки «навмисного взяття заручників для розміщення на позиціях націоналістів». Проте це — неправда.

Як пише The Insider, евакуація жителів Лисичанська у напрямку Бахмута проводиться під безперервним обстрілом. Наприклад, як видно з репортажу UATV показано, евакуація за допомогою броньованого автомобіля на шасі вантажівки. Репортажі «Сьогодні» та латвійської телекомпанії LTV присвячені волонтерам, які в обхід траси, що обстрілюється, вивозять мешканців Лисичанська на своїх машинах. З Бахмуту організовано рейси до менш небезпечних регіонів країни. Крім цього, 5 червня голова Луганської обласної військової адміністрації Сергій Гайдай повідомив, що цього дня вдалося вивезти 66 осіб, 14 червня — 52 особи, 19 червня — 19 осіб. За його словами, щойно набирається десяток охочих поїхати, одразу організовують рейс. Тобто евакуація людей на Луганщині триває й українська арія не використовує їх як живий щит.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись