Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Меседж Статус кандидата на вступ до ЄС для України ще нічого не означає.

Повідомлення такого змісту активно ширяться мережею після новини про те, що Європарламент ухвалив резолюцію, яка підтримує надання Україні та Молдові статусу кандидатів на вступ до ЄС. Остаточне рішення щодо цього ще не прийняли, однак в мережі вже є чимало повідомлень про те, що це нічого не гарантує для України, адже невідомо, коли після цього вона зможе вступити в Євросоюз і чи взагалі стане членом об'єднання. У таких повідомленнях як приклад наводять Туреччину, яка є кандидатом на вступ до ЄС понад 20 років. Мовляв, така ж ситуація може бути і з Україною. Так, справді, Туреччина отримала статус кандидата на вступ до ЄС ще у 1999 році. Також наразі статус кандидата на вступ до Європейського Союзу мають: Північна Македонія (з 2005 року); Чорногорія (з 2010 року); Сербія (з 2012 року); Албанія (з 2014 року). Проте всі вони поки знаходяться досить далеко від мети — вступу в ЄС.

У випадку Туреччини, у 2018 році Рада з загальних питань ЄС заявила, що «Туреччина все більше віддаляється від Європейського Союзу. Тому переговори про вступ Туреччини фактично зайшли в глухий кут». Це пов'язано із питанням дотримання в Туреччині прав людини, і з дефіцитом верховенства права тощо. Тобто можна сказати, що процес вступу Туреччини до ЄС триває понад 20 років через те, що країна не виконує вимог поставлених перед нею як умов задля вступу. Натомість у випадку України поки зарано говорити про те, як довго може тривати кандидатство, й підстав припускати, що процес може затягнутися на понад 20 років, як у випадку Туреччини, також немає. Однак отримання статусу кандидата на членство в ЄС — це вагомий та важливий крок для України на шляху до Євроінтеграції.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись