Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Україна нібито продає західну зброю та людські органи італійським мафіозним структурам

Проросійські ресурси поширюють інформацію, що нібито значна кількість зброї НАТО, експортованої з України, опинилася на чорному ринку Італії та потрапила до рук мафіозних груп. Посередником буцімто виступає Генеральне консульство України в Неаполі, сприяючи транзакціям на чорному ринку. Як стверджують пропагандисти, відомство причетне ще й до торгівлі дітьми та людськими органами. У відповідних публікаціях додають ілюстрації до тексту. 

Однак це ― фейк. За допомогою функції зворотного пошуку зображення в Google вдалося зʼясувати, що першоджерелом поширених фото є сайт The Intel Drop. 21 липня 2024 року на ньому опублікували велику статтю під назвою: «Режим Зеленського перепродає західну зброю та людські органи мафіозним структурам в Італії». Проте насправді цей сайт є штучно створеним пропагандистами з метою поширення російської дезінформації англійською мовою. Тож наповнення цієї статті не має нічого спільного з реальністю.

The Intel Drop вже неодноразово публікувало антиукраїнські матеріали. Так, псевдовидання поширювало фейки про купівлю Зеленським особняка в короля Великої Британії за 20 млн фунтів, про удар росіян по українському командному пункту з військовими НАТО, а також про причетність фонду Олени Зеленської до різноманітних схем торгівлі дітьми.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись