Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Фонд першої леді України Олени Зеленської нібито повʼязаний із торгівлею дітьми

Проросійські ресурси стверджують, буцімто фонд Олени Зеленської причетний до різноманітних схем торгівлі дітьми. Мовляв, фонд першої леді України під приводом порятунку дітей нібито систематично відправляв сиріт до рук педофілів у різні країни Європи — Францію, Велику Британію, Німеччину. Втім це — фейк. 

Фактчекери з проєкту StopFake проаналізували цей кейс. Вони дослідили, що одним із джерел дезінформації, яку підхопили російські ЗМІ, є онлайн-видання The Intel Drop, яке вже неодноразово поширювало фейки. Крім того, сайт згаданого онлайн-ресурсу було створено тільки у вересні 2022 року, імовірно, російськими спецслужбами для надання пропаганді більш правдоподібного вигляду. Іншим джерелом дезінформації стала онлайн-газета The DC Weekly, яка публікує безліч конспірології. Автором статті про фонд Зеленської на цьому ресурсі є нібито журналістка Джессіка Девлін. Проте про цю авторку не вдалося знайти взагалі жодної інформації. Ба більше, за допомогою зворотного пошуку за зображеннями Google вдалося з’ясувати, що фотографія буцімто Джессіки Девлін є зображенням канадської письменниці Джуді Баталіон. 

Багато перших леді по всьому світу займаються питаннями захисту дітей, сиріт, їхньої освіти й охорони здоров’я. Олена Зеленська не є винятком. Діти є вразливою категорією населення, яка потребує особливого захисту, тим паче в умовах збройного протистояння. Кремль цілиться на дискредитацію Олени Зеленської, так само як і Володимира Зеленського, адже ці люди мають вплив в Україні. Підірвати довіру народу до президентського подружжя — означає завдати потужного удару зсередини країни. Ми також аналізували попередні спроби дискредитувати Олену Зеленську, як-от дезінформацію, нібито в Криму росіяни знайшли російський паспорт першої леді України чи Олена Зеленська витрачає на аксесуари десятки тисяч євро.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись