Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція В Україні нібито мають підвищити тарифи на електроенергію для населення з 1 січня 2024 року

Пропагандисти поширюють інформацію, що нібито з 1 січня 2024 року в Україні зростуть тарифи на електроенергію для населення. Про це пишуть анонімні телеграм-канали й посилаються на нещодавнє інтервʼю Костянтина Ущаповського — голови Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП). Втім це — маніпуляція. 

Інформацію вирішили перевірити колеги з Центру стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки. Вони зʼясували, що Ущаповський не робив такої заяви. У Міністерстві енергетики також повідомили, що наразі підвищення тарифів для населення не передбачається. Слова голови НКРЕКП були вирвані з контексту: насправді він говорив про те, що «до успішного завершення осінньо-зимового сезону не може бути й мови про підвищення тарифів». Росіяни зманіпулювали інформацією для підживлення свого наративу про «київський режим», представники якого не зважають на український народ, а думають тільки про себе й готові мучити населення холодом і темрявою.

Цей випадок дезінформації, як і інші схожі – про відключення світла чи неготовність української енергосистеми до зими, має на меті деморалізувати українське суспільство та «посварити його з владою». До речі, раніше ми спростовували інформацію, нібито в листопаді в Україні можуть бути відключення світла навіть без обстрілів.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись