Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Manipulation В Україні нібито мають підвищити тарифи на електроенергію для населення з 1 січня 2024 року

Пропагандисти поширюють інформацію, що нібито з 1 січня 2024 року в Україні зростуть тарифи на електроенергію для населення. Про це пишуть анонімні телеграм-канали й посилаються на нещодавнє інтервʼю Костянтина Ущаповського — голови Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП). Втім це — маніпуляція. 

Інформацію вирішили перевірити колеги з Центру стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки. Вони зʼясували, що Ущаповський не робив такої заяви. У Міністерстві енергетики також повідомили, що наразі підвищення тарифів для населення не передбачається. Слова голови НКРЕКП були вирвані з контексту: насправді він говорив про те, що «до успішного завершення осінньо-зимового сезону не може бути й мови про підвищення тарифів». Росіяни зманіпулювали інформацією для підживлення свого наративу про «київський режим», представники якого не зважають на український народ, а думають тільки про себе й готові мучити населення холодом і темрявою.

Цей випадок дезінформації, як і інші схожі – про відключення світла чи неготовність української енергосистеми до зими, має на меті деморалізувати українське суспільство та «посварити його з владою». До речі, раніше ми спростовували інформацію, нібито в листопаді в Україні можуть бути відключення світла навіть без обстрілів.

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join