Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк У листопаді в Україні можуть бути відключення світла навіть без обстрілів

У деяких українських медіа поширилася інформація про те, що в Україні в листопаді нібито можуть вимикати світло навіть без російських атак на енергетичні об’єкти. Журналісти посилаються на члена комітету Верховної Ради з питань енергетики Сергія Нагорняка. Це — фейк.

Кейс дослідили фактчекери Центру стратегічних комунікацій. У Міністерстві енергетики України спростували цю інформацію. «Відключення можливі виключно у разі масованих ворожих обстрілів, і, як наслідок, пошкоджень енергетичного обладнання», — йдеться у повідомленні Міненерго. Також наголошують, що «електроенергії, яку виробляють українські електростанції, повністю достатньо для забезпечення потреб споживачів».

Раніше «Детектор медіа» спростовував фейк про те, що з 1 жовтня в Україні запровадять графіки відключення електроенергії.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись