Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Меседж Саміт «Формули миру» на Мальті став для України провальним

Прокремлівські медіа поширюють інформацію про те, що саміт щодо української «Формули миру» на Мальті нібито став провалом для України. Агітпроп посилається на статтю видання Bloomberg. Це — неправда.

Кейс дослідили фактчекери Центру стратегічних комунікацій та проєкту «БезБрехні». Насправді на саміті, що пройшов на Мальті, було створено робочі групи з практичних питань. Ба більше, завдяки допомозі Катару кількох українських дітей уже повернули додому.

У Центрі протидії дезінформації зазначають, що кількість країн, які взяли участь у саміті на Мальті, збільшилася з 15 (на переговорах у Копенгагені) і 42 (у Джидді) до 66 держав і міжнародних організацій. Його учасниками стали представники США, ЄС, Великої Британії, Туреччини, ПАР, Бразилії та Індії. Тобто це руйнує російський міф про втрату Україною підтримки Глобального Півдня. 

Ба більше, на саміті вперше вдалося ухвалити документ, у якому як результат цих зустрічей засвідчується намір скликати Глобальний саміт на рівні лідерів країн-учасниць «Формули миру». Глобальний саміт проводитимуть задля того, аби лідери держав затвердили всі положення Української формули миру.

У такий спосіб російські пропагандисти намагаються знецінити результати саміту на Мальті, дискредитувати західні країни та просувати наратив про те, що Україні необхідні переговори з Путіним задля миру. Щодо журналістів видання Bloomberg, то вони не мають достатньо інформації, щоб коректно оцінити результати саміту — саме це робить їх вигідними для російських пропагандистів.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись