Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Українські першокласники на святковій лінійці крокували під пісню «Мочимо москалів»

В анонімних телеграм-каналах, що транслюють прокремлівську риторику, поширюють відео, на якому українські першокласники в День знань нібито крокують під пісню «Мочимо москалів». Також агітпроп заявляє, що предмет «Захист України» покликаний виховувати в дітях «неоукраїнську ідеологію» та ненависть до росіян. Це — фейк.

Кейс дослідили фактчекери проєкту VoxCheck. Вони знайшли оригінальне відео, датоване 2 вересня 2022 року, й на ньому лунає інша пісня. Тобто агітпроп відредагував відео та наклав на нього пісню «Мочимо москалів».

Щодо предмета «Захист України» — він давно існує у шкільній програмі й до 26 лютого 2020 року називався «Захист вітчизни». Цей предмет має на меті надати школярам знання, необхідні для захисту своєї Батьківщини. В оновленій програмі є інформація щодо надання домедичної допомоги, орієнтування на місцевості, мінної безпеки. Як заявляють в МОН: «А навички керування БПЛА використовують відеографи, геодезисти, археологи та ще безліч спеціалістів у професійній діяльності».

Це є продовженням наративу, який просувають російські пропагандисти, про те, що в Україні панує нацизм, до якого дітей привчають змалку, а росіяни нібито прагнуть урятувати українців. У такий спосіб Росія намагається виправдати повномасштабне вторгнення на територію України. Раніше ми спростовували фейк про те, що в дитячому таборі «Азовець» діти читають «Mein Kampf» Адольфа Гітлера.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись