Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake Українські першокласники на святковій лінійці крокували під пісню «Мочимо москалів»

В анонімних телеграм-каналах, що транслюють прокремлівську риторику, поширюють відео, на якому українські першокласники в День знань нібито крокують під пісню «Мочимо москалів». Також агітпроп заявляє, що предмет «Захист України» покликаний виховувати в дітях «неоукраїнську ідеологію» та ненависть до росіян. Це — фейк.

Кейс дослідили фактчекери проєкту VoxCheck. Вони знайшли оригінальне відео, датоване 2 вересня 2022 року, й на ньому лунає інша пісня. Тобто агітпроп відредагував відео та наклав на нього пісню «Мочимо москалів».

Щодо предмета «Захист України» — він давно існує у шкільній програмі й до 26 лютого 2020 року називався «Захист вітчизни». Цей предмет має на меті надати школярам знання, необхідні для захисту своєї Батьківщини. В оновленій програмі є інформація щодо надання домедичної допомоги, орієнтування на місцевості, мінної безпеки. Як заявляють в МОН: «А навички керування БПЛА використовують відеографи, геодезисти, археологи та ще безліч спеціалістів у професійній діяльності».

Це є продовженням наративу, який просувають російські пропагандисти, про те, що в Україні панує нацизм, до якого дітей привчають змалку, а росіяни нібито прагнуть урятувати українців. У такий спосіб Росія намагається виправдати повномасштабне вторгнення на територію України. Раніше ми спростовували фейк про те, що в дитячому таборі «Азовець» діти читають «Mein Kampf» Адольфа Гітлера.

Author: Олександра Котенко,

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join