Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк У дитячому таборі «Азовець» діти читають «Mein Kampf» Адольфа Гітлера

Анонімні телеграм-канали, що транслюють прокремлівську риторику, поширюють фотографію з дитячого табору «Азовець», де вихованці з шевроном «Азову» тримають у руках нібито книжки Адольфа Гітлера «Mein Kampf» («Моя боротьба») для дітей. Буцімто діти в строю читають цю книгу. Мовляв, українців із самого дитинства роблять нацистами. Це — фейк.

Фотографію, яку використали російські пропагандисти, було відредаговано. У пошуці Google Images ми знайшли оригінальне фото. На ньому діти тримають в руках брошури з написом «Азов». 

«Азовець» — табір для дітей, у якому навчають навичок, які можна отримати на уроках допризовної підготовки та історії у школах. Там викладають медицину і робототехніку, використовують мілітарну термінологію. Полк «Азов» і табір «Азовець» для дітей — різні речі, які пов’язує лідер руху Андрій Білецький. 

У такий спосіб російські пропагандисти продовжують просувати меседж про те, що «Азов» і все, що пов’язано з ним, навіть дитячий табір, є нацистськими організаціями.  Це продовження наративу, який просувають росіяни, що в Україні нацизм, а Росія бореться з ним. Раніше ми спростовували фейк, що німці просять українських військових не використовувати нацистську символіку.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись