Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк З’явилося відео з українським безпілотником, що летить у Москві

У соціальній мережі «Х», раніше відомій як «Твіттер», з’явилося відео польоту нібито українського безпілотника буцімто у Москві. У підписі до нього також вказали дату 3 серпня 2023 року. Це — фейк.

Кейс дослідили фактчекери проєкту Check Your Fact. За допомогою пошуку за ключовими словами відео датоване червнем 2023 року, а не серпнем 2023 року. Його опублікували в TikTok. У тексті відео вказано, що дрон знято в Ростові-на-Дону, а не в Москві. Також GeoConfirmed — обліковий запис, який геолокує відео та зображення, зроблені під час російсько-української війни, — геолокував відео до Ростова-на-Дону.

Росія заявила, що за атаками безпілотників стоїть Україна, але Україна не коментувала цю подію в Росії.

Російський агітпроп спотворює факти та намагається звинуватити Україну у злочинах проти Росії. Раніше «Детектор медіа» розповідав про маніпуляцію, буцімто в ООН заявили, що атаки безпілотників на Москву мають припинитися.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись