Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake З’явилося відео з українським безпілотником, що летить у Москві

У соціальній мережі «Х», раніше відомій як «Твіттер», з’явилося відео польоту нібито українського безпілотника буцімто у Москві. У підписі до нього також вказали дату 3 серпня 2023 року. Це — фейк.

Кейс дослідили фактчекери проєкту Check Your Fact. За допомогою пошуку за ключовими словами відео датоване червнем 2023 року, а не серпнем 2023 року. Його опублікували в TikTok. У тексті відео вказано, що дрон знято в Ростові-на-Дону, а не в Москві. Також GeoConfirmed — обліковий запис, який геолокує відео та зображення, зроблені під час російсько-української війни, — геолокував відео до Ростова-на-Дону.

Росія заявила, що за атаками безпілотників стоїть Україна, але Україна не коментувала цю подію в Росії.

Російський агітпроп спотворює факти та намагається звинуватити Україну у злочинах проти Росії. Раніше «Детектор медіа» розповідав про маніпуляцію, буцімто в ООН заявили, що атаки безпілотників на Москву мають припинитися.

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join