Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк У порту Туреччини стався вибух через зброю, яка призначалася для українських військових

Анонімні телеграм-канали, що транслюють прокремлівську риторику, поширюють інформацію про те, що причиною вибуху зернових резервуарів у турецькому порту Деріндже, який пролунав 7 серпня, стала нібито зброя, призначена для українських військових. «А може, там було не лише зерно, а й смертоносні "іграшки" для ЗСУ?» — писали в одному з телеграм-каналів. Це — фейк.

На кейс звернули увагу фактчекери проєкту StopFake. Жодне з турецьких та іноземних ЗМІ не заявляло про те, що на місці вибуху були зброя чи військова техніка. 9 серпня міністр сільського та лісового господарства Туреччини Ібрагім Юмакли заявив, що «вибух стався через технічні наслідки, викликані стиском пилу». Також він пообіцяв провести розслідування.

У такий спосіб агітпроп намагається представити українців як загрозу безпеці інших країн. Усе це для того, щоб зменшити підтримку України. Раніше ми спростовували фейк про те, що у Польщі збільшився рівень злочинності через українців.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись