Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake У порту Туреччини стався вибух через зброю, яка призначалася для українських військових

Анонімні телеграм-канали, що транслюють прокремлівську риторику, поширюють інформацію про те, що причиною вибуху зернових резервуарів у турецькому порту Деріндже, який пролунав 7 серпня, стала нібито зброя, призначена для українських військових. «А може, там було не лише зерно, а й смертоносні "іграшки" для ЗСУ?» — писали в одному з телеграм-каналів. Це — фейк.

На кейс звернули увагу фактчекери проєкту StopFake. Жодне з турецьких та іноземних ЗМІ не заявляло про те, що на місці вибуху були зброя чи військова техніка. 9 серпня міністр сільського та лісового господарства Туреччини Ібрагім Юмакли заявив, що «вибух стався через технічні наслідки, викликані стиском пилу». Також він пообіцяв провести розслідування.

У такий спосіб агітпроп намагається представити українців як загрозу безпеці інших країн. Усе це для того, щоб зменшити підтримку України. Раніше ми спростовували фейк про те, що у Польщі збільшився рівень злочинності через українців.

Author: Олександра Котенко,

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join