Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Західні ЗМІ отримують інструкції від спецслужб

Медіа, що транслюють прокремлівську риторику, поширюють інформацію про те, що західні ЗМІ нібито працюють під реальним військовим контролем і отримують інструкції від спецслужб. Вони посилаються на слова Дмитра Пєскова, який заявив, що західні медіа «живуть під справжньою військовою цензурою», підкресливши, що отримують вказівки від розвідки». Це — фейк.

На кейс звернули увагу фактчекери EUvsDiSiNFO. Вони повідомляють, що у демократичних країнах ЗМІ не керуються та не цензуруються урядом чи будь-якими його інституціями, включно з військовими. Отже, це твердження неправильне. 

За даними «Репортерів без кордонів», країни з найбільшою свободою преси та свободою слова — це країни, які часто називають «західними», серед яких переважають європейські країни, а також Канада та Сполучені Штати.

Російські пропагандисти застосовують тактику віддзеркалення, аби відвернути увагу від власної цензури, яка діє в Росії. Раніше «Детектор медіа» розповідав про меседж, що Україна утискає іноземних журналістів за «правду» про війну проти України.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись