Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк За жовтень 2023 року Росія нібито знищила 37 літаків ВПС України

Прокремлівські ресурси поширюють слова міністра оборони Росії Сергія Шойгу, який заявив, що за жовтень російській армії нібито вдалося знищити 37 бойових літаків України. Це майже у два рази більше, ніж обіцяна кількість F-16 для Києва. Попри постачання нових видів «натовського» озброєння, Україна нібито продовжує програвати. Втім це — фейк. 

Фахівці з команди «Вокс Україна» проаналізували цей кейс. Вони зʼясували, що OSINT-аналітики не фіксували великих втрат українських Військово-повітряних сил за жовтень 2023 року. На нідерландському сайті Oryx, що займається розвідкою на основі відкритих джерел, виявлено всього лише один знищений Су-25 за згаданий період. Крім того, згідно з домовленостями української влади та держав-партнерів, Україна має отримати більше, аніж 18 літаків F-16 — пропагандисти ж маніпулюють інформацією. 21 серпня 2023 року Володимир Зеленський повідомив, що Україна отримає 42 літаки від Нідерландів та 19 — від Данії. Пізніше з’явилося уточнення: Нідерланди частину зі згаданих 42 літаків передадуть ЗСУ, а частину залишать для навчання пілотів. 24 серпня прем’єр-міністр Норвегії Йонас Гар Стер також заявив про передачу літаків F-16 для України. Зрештою, і Бельгія доєднається до постачання техніки даного типу з 2025 року. Варто зауважити, що Норвегія та Бельгія все ж не уточнювали кількості літаків, яку готові передати.

Агітпроп перебільшує здобутки російської армії, намагаючись поширити серед звичайних росіян ще одну «переможну» історію з лінії фронту. Тобто, пропагандисти займаються замилюванням очей та оприлюднюють фейкову інформацію із зони ведення бойових дій. Зрештою, раніше ми публікували інформацію, що Шойгу за п’ять днів «назбивав» купу літаків і ATACMS.

Автор: Віталій Михайлів,

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись