Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Валерій Залужний нібито дав наказ готуватися до оборони між Миколаєвом й Одесою

Прокремлівські ресурси поширили інформацію про те, що головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний нібито дав наказ розпочати підготовку до відбивання ворожих атак між Миколаєвом та Одесою. Він буцімто впевнений, що Росія готує новий наступ, який потенційно може призвести до втрати українських територій. Це — фейк. 

Цей кейс опрацювали фахівці з проєкту «Без брехні». Вони зʼясували, що Генштаб ЗСУ такої інформації не публікував та й не міг цього зробити, позаяк подібні теми — секретні. Також пропагандисти не навели жодного джерела, а це вказує на те, що «новина» вигадана

Агітпроп підживлює наратив, буцімто між Залужним і Зеленським, військовим і політичним керівництвом, існує конфлікт, проте насправді жодного разу це припущення не підтвердилося. Поширюючи дезінформацію такого типу, пропагандисти намагаються посіяти розбрат в українському суспільстві та деморалізувати його. Раніше ми спростовували інформацію, що нібито Валерія Залужного відправляють у відставку.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись