Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Олена Зеленська витрачає на аксесуари десятки тисяч євро

У німецькомовному сегменті фейсбуку та твіттеру поширюється фото, на якому зображена Олена Зеленська в приватному літаку. Підписи на фото свідчать про вартість речей та прикрас, які вона начебто надягнула. Зокрема, годинник Rolex за 18 000 євро, а також дві сумки Louis Vuitton за 20 000 євро кожна. В постах з цим фото в соцмережах користувачі пишуть, що начебто дружина президента України витратила 40 тисяч євро на різдвяні подарунки під час свого останнього візиту до Парижа в грудні 2022 року. А звичайні українці гинуть та жебракують, поки вона витрачає гроші на прикраси. Але це фото — фейк: обличчя Зеленської вмонтували в фото іншої реальної людини.

На фото звернули увагу німецькі фактчекери з видання Correctiv, які з’ясували, що на оригінальному фото зображений підприємець Ричард Харт, який розмістив своє фото у твіттері в квітні 2022 року.

Фотофейк з Зеленською став міжнародним: написи про ціну прикрас та аксесуарів різні, і він циркулює в різних національних сегментах соцмереж. Але раніше фейк про «шопінг на 40 тисяч євро» Олени Зеленської поширювали виключно російські ЗМІ. Першоджерелом цього фейку був  анонімний акаунт у твіттері, який раніше поширював дезінформацію про українських та європейських політиків.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись