Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Україна погрожує Німеччині війною

Таку тезу поширюють російські пропагандистські медіа, а також телеграм-канали, що транслюють проросійську риторику. У повідомленнях йдеться, що Україна перейшла до «агресивного шантажу» європейських союзників і нібито почала «відверто погрожувати розв'язуванням бойових дій» на території Євросоюзу в разі відмови від постачання Збройним силам України важкої бронетехніки.

На думку пропагандистів, якщо німці не передадуть Києву важку бронетехніку, європейцям доведеться забути про спокій. У повідомленнях додають, що водночас іноземці вже зрозуміли всю небезпеку загравання з київським режимом. Проте все це — фейк. Україна не погрожує Німеччині війною. На кейс звернули увагу фактчекери проєкту StopFake.

За їхніми даними, дезінформація базується на цитаті секретаря Ради національної безпеки та оборони (РНБО) України Олексія Данілова, яка пролунала 4 січня. Проте Данілов не робив жодних заяв щодо наміру України «розв'язати війну в Європі».

Секретар РНБО міркував про ризики для країн Європейського Союзу, які виникли у зв'язку зі збройною агресією Росії проти України. Тобто навпаки Данілов говорив про можливе розширення російської агресії на інші країни Європи.

Поширюючи такі фейки, російська пропаганда прагне підживити наратив, що нібито агресором є Україна, через яку Європою поширюється війна. У такий спосіб Росія перекладає відповідальність за свої дії, через які страждають мільйони людей, на Україну. Мовляв, якби не Україна й не дії київської влади, війни не було б. Проте сама Росія розпочала війну в Україні ще у 2014 році, окупувавши частини двох областей й анексувавши Крим.  

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись