Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція Україна вимагає знищити Білорусь, відкривши другий фронт

Така інформація з'явилася в російських пропагандистських медіа і в телеграм-каналах, що транслюють проросійську риторику. Мовляв, в Україні «закликали» відкрити другий фронт і «знищити Білорусь».

У повідомленнях пропагандистів йдеться, що до таких дій закликав експредставник Генштабу ЗСУ Владислав Селезньов в ефірі телеканалу FreeДом. На думку пропагандистів, українці прагнуть «стерти Білорусь у пил». Також повідомляється, що Селезньов буцімто закликав завдати ударів по військових цілях та критичній інфраструктурі на території Білорусі, використовуючи американські системи HIMARS. Проте все це — маніпуляція. На кейс звернули увагу фактчекери проєкту StopFake.

У коментарі фактчекерам Селезньов спростував твердження пропагандистів і пояснив, що насправді в інтерв'ю йшлося про те, що на якусь атаку з території Білорусі має бути адекватна відповідь. Про жодну вимогу відкрити другий фронт не йшлося.

Як пише StopFake, в інтерв'ю FreeDom Владислав Селезньов говорив про застосування систем HIMARS по білоруській території, відповідаючи на запитання про те, які наслідки будуть для білоруського режиму, якщо Білорусь таки вступить у війну проти України. На це Селезньов відповів, що в такому разі білоруський режим впаде, а білоруська армія, хоч і проводить багато часу на полігонах, не готова брати участь у війні, а також добре обізнана про те, як їх зустрічатимуть в Україні.

Однак російській пропаганді вигідно тиражувати тезу про агресорку Україну, яка буцімто готова розпочинати війни в інших країнах та стирати їх на пил. Поширюючи такі тези, Росія намагається виправдати свою агресію в Україні, демонструючи, що вона насправді нібито не є агресором, а навпаки — захищає світ від агресивних дій України, стримує її.   

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись