Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Manipulation Україна вимагає знищити Білорусь, відкривши другий фронт

Така інформація з'явилася в російських пропагандистських медіа і в телеграм-каналах, що транслюють проросійську риторику. Мовляв, в Україні «закликали» відкрити другий фронт і «знищити Білорусь».

У повідомленнях пропагандистів йдеться, що до таких дій закликав експредставник Генштабу ЗСУ Владислав Селезньов в ефірі телеканалу FreeДом. На думку пропагандистів, українці прагнуть «стерти Білорусь у пил». Також повідомляється, що Селезньов буцімто закликав завдати ударів по військових цілях та критичній інфраструктурі на території Білорусі, використовуючи американські системи HIMARS. Проте все це — маніпуляція. На кейс звернули увагу фактчекери проєкту StopFake.

У коментарі фактчекерам Селезньов спростував твердження пропагандистів і пояснив, що насправді в інтерв'ю йшлося про те, що на якусь атаку з території Білорусі має бути адекватна відповідь. Про жодну вимогу відкрити другий фронт не йшлося.

Як пише StopFake, в інтерв'ю FreeDom Владислав Селезньов говорив про застосування систем HIMARS по білоруській території, відповідаючи на запитання про те, які наслідки будуть для білоруського режиму, якщо Білорусь таки вступить у війну проти України. На це Селезньов відповів, що в такому разі білоруський режим впаде, а білоруська армія, хоч і проводить багато часу на полігонах, не готова брати участь у війні, а також добре обізнана про те, як їх зустрічатимуть в Україні.

Однак російській пропаганді вигідно тиражувати тезу про агресорку Україну, яка буцімто готова розпочинати війни в інших країнах та стирати їх на пил. Поширюючи такі тези, Росія намагається виправдати свою агресію в Україні, демонструючи, що вона насправді нібито не є агресором, а навпаки — захищає світ від агресивних дій України, стримує її.   

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join