Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Російська армія зруйнувала «опорний пункт українських військових» на льодовій арені в Дружківці

Російські ЗМІ та телеграм-канали пишуть, що 2 січня ракети зруйнували «опорний пункт та склад боєкомплектів», який був начебто розташований на льодовій арені «Альтаїр» у Дружківці. Але це фейк.

Як пише StopFake, і місцева влада, і місцеві жителі підтверджують: «Альтаїр» використовували як склад гуманітарної допомоги. Наприклад, начальниця відділу культури, сім’ї, молоді та спорту Дружківської ДВА Юлія Пивовар у коментарі для видання Свої.City

«Це абсолютно не військовий об’єкт. Це цілком цивільний об’єкт. На льодовій арені у нас розміщувався склад гуманітарної допомоги, тобто там у нас були матраци, ковдри, подушки, там були місткості для питної води, безпосередньо сам запас питної води, який у нас був у громаді. Були там засоби для обігріву, тобто буржуйки, обігрівачі. Це загалом той об’єкт, який ми використовували для зберігання гуманітарної допомоги. Жодного військового там ніколи не було від початку війни», — сказала Пивовар. Цю інформацію підтверджують і місцеві жителі у соцмережах, пише StopFake.

Російські пропагандисти писали, що начебто «обгорілі матраци» і є доказом того, що на льодовій арені був пункт розташування українських військових, але жодних інших доказів не наводять. Натомість на численних відео та фото, що з’явилися в мережі та українських ЗМІ одразу ж після влучання в арену, видно багато пляшок із водою, ті самі матраци та інші предмети, що свідчать: на арені був гуманітарний склад. Ані військової техніки, ані поранених чи загиблих внаслідок вибуху немає. Сторож, який охороняв склад, не постраждав, заявила Пивовар.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись