Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake Олена Зеленська витрачає на аксесуари десятки тисяч євро

У німецькомовному сегменті фейсбуку та твіттеру поширюється фото, на якому зображена Олена Зеленська в приватному літаку. Підписи на фото свідчать про вартість речей та прикрас, які вона начебто надягнула. Зокрема, годинник Rolex за 18 000 євро, а також дві сумки Louis Vuitton за 20 000 євро кожна. В постах з цим фото в соцмережах користувачі пишуть, що начебто дружина президента України витратила 40 тисяч євро на різдвяні подарунки під час свого останнього візиту до Парижа в грудні 2022 року. А звичайні українці гинуть та жебракують, поки вона витрачає гроші на прикраси. Але це фото — фейк: обличчя Зеленської вмонтували в фото іншої реальної людини.

На фото звернули увагу німецькі фактчекери з видання Correctiv, які з’ясували, що на оригінальному фото зображений підприємець Ричард Харт, який розмістив своє фото у твіттері в квітні 2022 року.

Фотофейк з Зеленською став міжнародним: написи про ціну прикрас та аксесуарів різні, і він циркулює в різних національних сегментах соцмереж. Але раніше фейк про «шопінг на 40 тисяч євро» Олени Зеленської поширювали виключно російські ЗМІ. Першоджерелом цього фейку був  анонімний акаунт у твіттері, який раніше поширював дезінформацію про українських та європейських політиків.

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join