Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Зеленський нібито купив у короля Великої Британії особняк за 20 млн фунтів

Російські телеграм-канали поширюють інформацію про купівлю президентом України Володимиром Зеленським особняка Highgrove House у короля Великої Британії Карла III. Стверджуючи це, пропагандисти посилаються на так звану британську газету London Crier. Згідно з інформацією цього видання, вартість королівської резиденції дорівнює 20 мільйонам фунтів. 

Насправді ця «новина» ― чергова вигадка російських пропагандистів, пишуть у Центрі протидії дезінформації при РНБО. 

По-перше, сайт «видання» London Crier було створено 26 березня 2024 року (за тиждень до масового поширення цієї «новини»). По-друге, посилання на соцмережі газети ведуть на незрозумілий ресурс компанії з продажу шаблонів сайтів. По-третє, матеріали в London Crier публікують анонімні користувачі ― а це дає додаткову підставу стверджувати, що ця британська газета є фейковою. 

Крім того, у відповідній статті про Зеленського немає ні фото чеків, ні договору про купівлю – нічого, що б могло підтвердити купівлю особняка. Війну ж Росії проти України «видання» висвітлює виключно з позиції Москви. 

Зрештою, під час моніторингу Центр також встановив, що цю «новину» поширює й видання The Intel Drop, яке вже було помічено в поширенні антиукраїнських фейків, а також російська мережа новинних вебсайтів «Pravda»

• Читайте також: Зеленський нібито готувався тікати до Великої Британії перед повномасштабним вторгненням

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись