Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк У Харкові нібито панують панічні настрої ― мешканці міста «масово виїжджають»

Проросійські телеграм-канали поширюють інформацію, що харків’яни масово залишають місто через відсутність світла, опалення та інших благ цивілізації. У своїх дописах пропагандисти додають відео, яке нібито описує всю ситуацію. 

Насправді поширене відео датується кінцем лютого 2022 року: на кадрах видно мокрий сніг і чути слова автора відео, що каже: «Ми вас [росіян] все одно переможемо». Про це пишуть у Центрі стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки при МКІП. 

Щодо ситуації з електроенергією, то в Харкові вона дійсно непроста, але некритична для містян. Масований російський обстріл енергетичної інфраструктури 22 березня 2024 року завдав їй суттєвої шкоди, проте блекаут тривав менш як добу. Наразі в Харкові та області діють графіки відключення електроенергії. 

Опалювальний сезон завершили достроково – 26 березня замість 30 квітня. Це рішення зумовлене пошкодженням росіянами енергетичної інфраструктури, а також необхідністю економії ресурсів під час війни й потеплінням. Так само достроково опалювальний сезон завершили в Києві, Дніпрі, Луцьку та в інших містах, де в цей період не було ударів по енергообʼєктах. 

Поширюючи цю дезінформацію, агітпроп прагне якраз-таки спровокувати панічні настрої серед харківʼян, а також залякати можливим наступом Росії на місто влітку. Щодо останнього, то красномовно про це висловився головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський: «Якщо росіяни рушать туди знову, Харків стане для них фатальним містом». Раніше ми спростовували інформацію, що Україна нібито оголосила депортацію жителів Харкова, готуючи його до оборони.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись