Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція Одеський ТЦК нібито просить школярів прийти в місцеві призовні дільниці, щоб потім мобілізувати юнаків

Проросійські пропагандисти поширюють інформацію, що одеський територіальний центр комплектування буцімто вимагає від школярів зареєструватися в дільницях, аби потім відправити їх в армію.

Скриншот VoxCheck

Однак ця інформація є зманіпульованою, пишуть фахівці з проєкту VoxCheck. Згідно з українським законодавством, юнаки в рік виповнення 17 років мають приписатись до призовних дільниць. Ця приписка не означає, що їх мобілізують.

В оригінальному дописі на фейсбук-сторінці Одеського ТЦК, на який посилаються пропагандисти, дійсно йдеться, що на призовних дільницях області триває приписка юнаків 2007 року народження, і ті з них, які отримали повістки про приписку, мають особисто зʼявитися до ТЦК. Проте це законна процедура постановки допризовників на військовий облік, яка існувала ще до повномасштабного вторгнення. Згідно з нею, щороку протягом січня – березня до призовних дільниць приписуються допризовники, яким у рік приписки виповнюється 17 років. Тобто, ТЦК діє відповідно до закону. Зокрема, приписка до ТЦК здійснюється з метою визначення наявних у державі призовних ресурсів. 

Крім того, варто розуміти, що повістка про приписку та повістка про мобілізацію — це два різні види повісток, які видають різним категоріям населення. Приписка до призовної дільниці не означає мобілізацію. Чоловіків від 18 до 25 років можуть мобілізувати, якщо вони є військовозобов’язаними, тобто проходили службу у війську, військову кафедру у ВНЗ або навчались у вищому військовому навчальному закладі. Окрім цього, призовники можуть добровільно вступити до армії, уклавши контракт із ЗСУ. Решта чоловіків підлягають мобілізації з 25 років.

Раніше ми спростовували інформацію про нібито мобілізацію 1000 студентів КНУ ім. Т. Шевченка.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись