Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Фейк про мобілізацію 1000 студентів КНУ ім. Т. Шевченка

Російські телеграм-канали поширюють фото «документа» нібито від Київського національного університету ім. Т. Шевченка щодо «звільнення від навчання 1000 студентів у звʼязку з їх призовом на військову службу під час мобілізації». Крім того, в «документі» написано, що приводом для такого «наказу» стало звернення представників СБУ, а також Шевченківського районного ТЦК та СП у м. Києві. 

Проаналізувати цю інформацію взялися фахівці з Центру протидії дезінформації при РНБО. Вони зʼясували, що насправді зображення «документа» ― це черговий фотофейк російських пропагандистів. 

По-перше, його оформлення не відповідає вимогам законодавства до оформлення організаційно-розпорядчих документів. 

По-друге, нумерація «наказу» не відповідає нумерації, яку використовують для реєстрації наказів КНУ, що розміщені в публічному доступі. 

Зрештою, вигаданий «документ» містить чимало орфографічних помилок, що теж вказує на його неправдивість. 

Цей фейк зʼявився в рамках масштабної кампанії агітпропу з дискредитації процесу мобілізації в Україні. Пропагандисти спекулюють на чутливій темі для багатьох українців і вдаються до ось таких вигадок, що мають на меті деморалізувати суспільство, ввести його в оману та залякати. Раніше ми спростовували інформацію, що Зеленський нібито мобілізовує неповнолітніх.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись