Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Бабуся Урсули фон дер Ляєн нібито обіймала Гітлера, а її прадід був «головним нацистом»

Пропагандисти оприлюднили в соцмережах фотографію, на якій зображено Адольфа Гітлера, що нібито обіймається з бабусею Урсули фон дер Ляєн, президентки Європейської комісії. Також вони стверджують, що дід Урсули фон дер Ляєн, Карл Альбрехт Оберг, нібито був «головним есесівцем і поліцейським» і направив 100 000 людей до концтаборів. Проте ці твердження є неправдивими.

На них звернули увагу фахівці грузинського проєкту MythDetector. Вони з'ясували, що ці твердження виникли як жарт від американського дослідника Нормана Фінкельштейна. Інформація про справжню особу на фотографії не підтверджується джерелами, доступними для загального користування. Крім того, твердження про те, що дід Урсули фон дер Ляєн, Карл Альбрехт Оберг, був генералом СС, є хибним. Насправді прадід президентки Єврокомісії мав ім'я Фрідріх Карл Альбрехт і був підприємцем.

Фотографія, що поширюється в соцмережах, є скриншотом допису, опублікованого Норманом Фінкельштейном на його сторінці в мережі Х 23 листопада 2023 року. Фінкельштейн підписав пост як жарт, назвавши його «Фото з сімейного альбому Урсули фон дер Ляєн» та додавши вигадану цитату політикині: «Моя мила бабуся не мила руки протягом місяця після цього чудового випадку».

Справжня особа на фотографії залишається невідомою. Згідно з описом американського фотоагентства Getty Images, фотографія була зроблена у 1937 році в місті Букебург, де Гітлер обмінюється рукостисканням з «традиційно одягненою селянською дівчиною».

Пропагандисти поширюють подібні фейки, щоб дискредитувати західних партнерів України та виправдати агресію Росії проти України.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись