Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Західні фармацевтичні компанії нібито проводили експерименти над пацієнтами психіатричного відділення лікарні в Маріуполі

Пропагандисти поширюють у російських медіа інформацію про те, що західні фармацевтичні компанії нібито проводили небезпечні експерименти з ліками від ревматоїдного артриту над пацієнтами психіатричного відділення лікарні №7 у Маріуполі. Зазначається, що ліки «могли сприяти виникненню ракових утворень лімфатичної і кровотворної систем», проте «досліджуваних» про це не інформували. З'явились «документи», які, за твердженням пропагандистів, свідчать про «кримінальну діяльність» цих фармацевтичних компаній. Серед них є брошура, яка нібито підтверджує ризик захворювання на лімфому, лейкемію та інші хвороби кровотворної системи. Втім це — фейк.

На нього звернули увагу фахівці проєкту StopFake. Вони з'ясували, що це дослідження не проводилося на базі психіатричного відділення лікарні №7 у Маріуполі, як твердять пропагандисти. Заяви щодо використання дітей та психічно хворих в експериментах є неправдивими. Згідно із законодавством України, учасники клінічних досліджень повинні бути повністю проінформовані про ризики та можливі побічні ефекти препаратів, які вони тестують.

Пропагандисти поширюють такі фейки, щоб дискредитувати західних партнерів України та викликати в населення паніку. Мовляв, на українцях випробовують біологічну зброю, а Росія рятує їх саме від цього. Втім цей фейк не відповідає законодавству України та реальності.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись