Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Французькі війська нібито прямують до Румунії, щоб потім прибути до України

Інформація про те, що французькі війська вирушають до Румунії для протистояння з російською армією в Україні, активно поширюється в мережі. Зазначається, що вони будуть розташовані в Одесі. Проте ця інформація є фейком.

На це звернули увагу фахівці проєкту VoxCheck. Вони з'ясували, що подібна інформація спочатку з'явилася на новинному порталі FranceNews24 у мережі Х, але потім була видалена, адже виявилася неправдивою. Варто відзначити, що цей ресурс не є надійним джерелом інформації, оскільки не має контактної інформації та відомостей про власників або редакційну команду. Він також відзначається тим, що публікує виключно матеріали з проросійською спрямованістю.

Чутки про розміщення французьких військ в Одесі ширилися на тлі заяв президента Макрона про можливу військову допомогу Україні. Проте навіть якщо це станеться, військова інтервенція потребує дозволу відповідних органів влади, а в цьому випадку — Верховної Ради України. Також варто зазначити, що Франція вже розмістила свої війська в Румунії в рамках зміцнення східного флангу НАТО.

Пропагандисти поширюють подібні фейки, щоб залякати місцеве населення та дискредитувати західних партнерів. «Детектор медіа» вже писав про те, як іще на нещодавні заяви Макрона відреагував російський агітпроп.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись