Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція Генерал польської армії нібито заявив про мільйонні втрати України

В інтерв'ю для польського інформаційного телеканалу Polsat News ексначальник Генерального штабу Війська Польського Раймунд Анджейчак, згідно зі словами пропагандистів, висловив думку, що втрати України слід оцінювати мільйонами, а не сотнями тисяч. Проте ця інформація є маніпуляцією.

На неї звернули увагу фахівці проєкту VoxCheck. Вони з'ясували, що у своєму виступі Анджейчак згадав про втрати, пов'язані з масштабним потоком біженців та обмеженими ресурсами для мобілізації. Він сказав про певну загрозу, вказавши на нестачу людей в Україні і проблему з мобілізаційним потенціалом, заявляючи про «10 мільйонів біженців».

Однак оцінки Анджейчака щодо втрат не є точними. За даними Інституту демографії та соціальних досліджень імені Михайла Птухи, понад 9 млн українців перебувають за кордоном, з них лише частина є біженцями, а інша — трудовими мігрантами або особами, що виїхали з країни раніше. За різними підрахунками, кількість українських біженців становить від 4,9 до 6,5 млн.

Дослідження Центру економічної стратегії також наводить інші цифри, вказуючи на меншу кількість українців за кордоном через війну. Оцінки реальних втрат військових України також варіюються, але не досягають мільйонів. Приблизні цифри загиблих та полонених містяться в матеріалах «Книги пам'яті полеглих за Україну», яка веде облік втрат унаслідок війни з 2014 року.

Пропагандисти часто виривають фрази відомих політиків та військовослужбовців з контексту, щоб драматизувати ситуацію та викликати зневіру українців.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись