Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Зеленський нібито мобілізовує неповнолітніх

Російські телеграм-канали поширюють інформацію, що на фронті буцімто загинула військовослужбовиця ЗСУ 2006 року народження. Тобто, на момент смерті їй навіть не було 18 років. Як доказ російська пропаганда використовує фото нібито військового жетона «загиблої».

Насправді ця інформація не відповідає дійсності. У Центрі стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки пишуть, що жетон на фото — підроблений. На особистих жетонах зазначають прізвище, ім'я й по батькові військовослужбовця/-иці, його/її групу крові, резус-фактор, а також особистий номер, присвоєний відповідно до його/її реєстраційного номера. Крім того, на жетоні вказують назву формування, в якому проходить службу військовослужбовець/-иця. Проте там ніколи не вказують дату народження й тим паче дату смерті, як на поширеному пропагандистами зображенні «жетона».

Поширюючи цю дезінформацію, агітпроп прагне перш за все демонізувати Зеленського. Ба більше, така риторика росіян має на меті поставити під сумнів доцільність Україні оборонятися, адже ось нібито «в бій ідуть уже наймолодші». Зрештою, в Україні підлітків не мобілізовують, а військовозобовʼязаними є лише громадяни віком від 18 років.

• Читайте також: На війні нібито загинув перший мобілізований до ЗСУ підліток з дитбудинку

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись