Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Мертвому чоловіку нібито прийшла повістка

У тіктоку поширюють відео, на якому військовослужбовцю ЗСУ,  що нібито загинув під час бойових дій, прийшла повістка від ТЦК. Відео з відповідними документами буцімто записала близька до родини загиблого жінка.

У Центрі стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки стверджують, що відео — фейкове й створене росіянами. Про це свідчить кілька факторів. 

По-перше, за вимовою чутно, що для людини українська мова — чужа, вона робить величезну кількість помилок і має специфічний акцент. 

По-друге, відчувається невміла акторська гра — жінка явно переграє з негативними емоціями. 

По-третє, у «повістці» вказано, що військовий є «рядовим», але в ЗСУ немає такого звання; в Україні це — «солдат». 

По-четверте, «документи» датовані ще травнем і червнем 2022 року, проте відео зʼявилося в мережі аж 23 лютого 2024 року — напередодні річниці повномасштабного вторгнення. 

Варто зауважити, що в Україні й справді були випадки, коли вже померлим людям приходили повістки. Однак вони повʼязані не зі «свавіллям ТЦК», як стверджують пропагандисти, а з певною плутаниною в базах даних. Наприклад, районна адміністрація могла не повідомити ТЦК про смерть людини, тому та й перебувала в списках на повістки.

Цей фейк зʼявився в рамках масштабної кампанії агітпропу з дискредитації мобілізації в Україні. Пропагандисти спекулюють на чутливій темі для багатьох українців і вдаються до ось таких вигадок, що мають на меті деморалізувати суспільство, ввести його в оману та залякати. Раніше ми спростовували інформацію, що в чеках у «Сільпо» нібито видають повістки.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись