Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк У чеках в «Сільпо» нібито видають повістки

Пропагандисти поширюють у соцмережах нібито фотографію чека із супермаркету «Сільпо» з повідомленням: «Щойно ви отримали повістку. У вас є 48 годин, щоб з’явитися в найближчому пункті ТЦК». Заявляється, що при оплаті карткою на чеку можуть з'явитися особисті дані покупця, і в разі неявки в ТЦК особу чекає суд та блокування банківської картки. Проте це — неправда, а фото чека змінене.

Це з'ясували фахівці проєкту VoxCheck. Заявлене блокування банківських карток за неявку до ТЦК є неправдою. Першоджерело цієї інформації, ймовірно, телеграм-канал «На повестке Днепр», який поширює сатиричні новини про Україну. А фото чека, яке використане для цього жарту, гуляє мережею щонайменше з 2020 року. На ньому видно, що фразу про ТЦК додали, зокрема, за шрифтом, що відрізняється від того, який використовується в чеку. 

Крім того, VoxCheck перевірили власний чек із супермаркету «Сільпо» і підтвердили, що при купівлі на ньому не з'являються особисті дані, і «повістка» до ТЦК також.

Пропагандисти поширюють подібні фейки, щоб викликати паніку серед населення. Мовляв, тепер на закупи неможливо вийти без дозволу ТЦК. «Детектор медіа» спростовував й інші фейки росіян щодо мобілізації в Україні.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись