Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк На Закарпатті нібито мінують кордон з Угорщиною

Пропагандисти поширюють у соцмережах відео, де чоловік у військовій формі стверджує, що на Закарпатті розпочалося мінування кордонів з Угорщиною. В коментарях користувачі соцмереж припускають, що це робиться для припинення порушень кордону або через присутність угорських військ. Втім ця інформація є недостовірною

На неї звернули увагу фахівці проєкту VoxCheck. Державна прикордонна служба України (ДПСУ) спростувала інформацію щодо мінування кордонів з Угорщиною. Аналітики проєкту також не змогли ідентифікувати військовослужбовця, який зображений на відео, а в українських медіа не було відповідних повідомлень на цю тему. Натомість ДПСУ повідомила про продовження мінування кордонів із Білоруссю. За словами речника ДПСУ Андрія Демченка, напрямок до Білорусі є пріоритетним для України з точки зору безпеки.

Пропагандисти поширюють цю дезінформацію, щоб викликати паніку серед населення. Мовляв, уже й на західні кордони України готується напад. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись