Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Зеленський нібито готується виїхати до США до 31 березня

У проросійських медіа поширюється інформація, нібито Президент України Володимир Зеленський готується виїхати до США за наказом Вашингтона перед завершенням свого президентства 31 березня 2024 року. Зазначається, що для нього та його родини вже підготували будинок у Флориді. Цю теорію, зокрема, поширює американська журналістка Джессіка Делвін у своїй статті на порталі The DC Weekly та «анонімний інформатор з американських спецслужб». Відео з подібними звинуваченнями також розмістив на ютубі користувач з нікнеймом «John Doe», що видає себе за працівника Секретної служби США. Однак це — фейк.

На нього звернули увагу фахівці проєкту VoxCheck. Вони з'ясували, що докази, представлені у статті, не відповідають дійсності.

Фото сертифіката з натуралізації на ім’я Володимира Зеленського, що ілюструє статтю, є підробкою. Відсутність печатки Міністерства національної безпеки США та підпису власника свідоцтва свідчать про його несправжність. Фотографія Зеленського взята з відкритих джерел. Ім'я «John Doe» також згадується як «ім'я-заповнювач» у подібних документах, яке використовується, коли особу не ідентифікують. Примітка на фото, що копіювати зразок заборонено, є характерною для фейкових документів, оскільки на справжніх сертифікатах такої примітки немає. Наведений у документі зріст Зеленського не відповідає його фактичному зросту. До того ж зазначається, що Зеленський подав заявку на громадянство США 20 вересня 2023 року, але це не відповідає дійсності, оскільки в цей час президент виступав на засіданні Ради безпеки ООН, а не на саміті НАТО. У статті також наводиться інформація про віллу, на яку буцімто має переїхати Зеленський, проте зворотний пошук показує, що ціна та доступність цієї вілли інакші, ніж стверджують пропагандисти. 

Вони поширюють подібні фейки, щоб особисто дискредитувати Президента України та поставити під сумнів легітимність його влади. «Детектор медіа» вже неодноразово спростовував й інші російські фейки проти Зеленського. 

Порівняння фейкового та справжнього сертифікатів. Джерела: DCWeekly/Getty Images

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись