Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція В Україні дітей нібито змушують вивчати польську для підготовки до польської окупації

Російські телеграм-канали поширили інформацію про вивчення польської мови як другої іноземної в школах Полтавщини. Пропагандисти пояснюють це тим, що українська влада нібито готує громадян до здачі своїх територій Польщі. Однак це — маніпуляція.

На неї звернули увагу фахівці проєкту VoxCheck. Вони з'ясували, що в одному з класів ліцею №17 «Інтелект» у Полтаві справді вивчають польську мову як другу іноземну (перша — англійська). Але запровадити вивчення польської вирішила не влада, а батьки учнів. Це рішення було ухвалене на рівні батьківського комітету і взяте на обласному рівні для вивчення у двох школах Полтавщини, як підтверджує Центр протидії дезінформації при РНБО.

Міністерство освіти і науки розробило програму вивчення польської мови для учнів 5-9 і 10-11 класів, проте вона не є обов'язковою. Директорка ліцею №17 Олена Голтвяниця наголошує, що Міністерство не обмежує школу у виборі іноземних мов для вивчення. Запровадження польської мови в ліцеї обґрунтовується тим, що багато дітей мають досвід перебування в Польщі, тому це стає для них зручнішим варіантом за інші іноземні мови. Також це дає дітям більше можливостей для практики.

Отже, це нововведення зумовлене спільною ініціативою батьків та школи, і воно абсолютно не пов'язане з будь-якими планами віддати території Польщі. Крім того, польська влада вже кілька разів висловлювала повагу до територіальної цілісності України. «Детектор медіа» вже писав, як та навіщо пропагандисти намагаються створювати фейки про те, що Польща нібито скоро захопить Україну. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись