Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Житомирський обласний ТЦК нібито розсилає повістки через «Дію»

Російські телеграм-канали поширюють скриншот повідомлення, приписуючи його одному з користувачів застосунку «Дія». У повідомленні стверджується, що вказана особа повинна явитися в Житомирський обласний територіальний центр комплектування та соціальної підтримки в зазначену дату і час. Електронна повістка нібито надійшла від керівника цього центру Сергія Мартищенка. Однак це — фейк.

На нього звернули увагу фахівці проєкту VoxCheck. Житомирський обласний територіальний центр комплектування та соціальної підтримки спростував інформацію про такі повістки в «Дії».

Спочатку фейкові скриншоти з'явилися в телеграм-каналі «Труха» (російський ресурс зі схожою назвою на український) 26 грудня 2023 року. Проте Житомирський обласний ТЦК та СП відкидає інформацію про повістки в «Дії» і підтверджує, що це ще один фейк російського походження.

Декілька недоліків свідчать про редагування цього зображення. Наприклад, напис «термінове електронне повідомлення» на другому скриншоті виділено жирним шрифтом, чого немає на першому. Також спостерігається зайвий пробіл між «№» та цифрами, а також між «електронна повістка № 0273» та основним текстом. На повістці також має бути підпис керівника, якого немає на скриншоті. Помилки в розташуванні слів, зокрема, у фразі «Житомир, Сергія Параджанова (Баранова) вул., 4», також свідчать про редагування.

Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров, відповідальний за розробку «Дії», раніше наголошував, що повістки через застосунок надсилатися не будуть. На додаток, оновлений дизайн застосунку «Дія», представлений на Diia Summit 19 грудня 2023 року, виключив розділ «Повідомлення», як показано на скриншоті з фейків. Користувачі, що оновили застосунок, тепер можуть знайти «Повідомлення» в загальній вкладці «Меню».

Цей фейк є новою спробою російської сторони посіяти ворожі настрої в українському суспільстві. «Детектор медіа» вже раніше спростовував російські фейки про мобілізацію.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись