Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Олександр Сирський нібито не тільки карʼєрист, а й українофоб

Російські ресурси поширюють інформацію, що нібито під час свого останнього візиту до Росії чинний Головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський «признався матері, що сидить з українцями в одному штабі й терпіти їх не може, тому що вони хитрі та неприємні». Як доказ агітпроп поширює відео, на якому нібито сусідка батьків Сирського згадує, як головком ЗСУ розповідав рідним про ненависть до українців.

Ця інформація є фейковою, а відео — постановним. Про це повідомляє VoxCheck. Заяви російських ЗМІ суперечать одна одній. Сирський нібито говорив, що ненавидить українців, під час свого останнього візиту до родичів, а зараз продовжує підтримувати з ними спілкування. Водночас «сусідка» на відео не пам’ятає, коли новий головком ЗСУ розповідав, що ненавидить українців та, відповідно, востаннє був у батьків. Один російський ресурс повідомляє, що це відбулося між 2008 та 2010 роками. Інший пропагандистський ресурс із посиланням на слова брата головкома ЗСУ стверджує, що з рідними Сирський не підтримує зв’язку. Натомість незалежні медіа не вказують, коли головком ЗСУ востаннє бачився чи спілкувався з родичами. Цю інформацію неможливо перевірити на основі відкритих даних, тож твердження про «українофобство» Сирського є безпідставними.

Значна частина його життя та військової кар’єри пов’язана з Україною та протистоянням з Росією. Після початку повномасштабного вторгнення теперішній головком ЗСУ став однією з ключових осіб в обороні країни. Крім того, своїм рідним містом він вважає Харків, у якому закінчував школу. 

Цей фейк зʼявився в рамках масштабної кампанії, спрямованої на дискредитацію нового головкома ЗСУ. Крім того, мета таких вкидів — посіяти розбрат серед українців, підірвати довіру до вищого керівництва країни й змусити населення зневіритися в ЗСУ. Раніше в рубриці «Новомова» ми писали про те, як і чому в Росії знову згадали про слово «вирусь» після призначення Олександра Сирського на посаду головкома ЗСУ.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись