Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake Мертвому чоловіку нібито прийшла повістка

У тіктоку поширюють відео, на якому військовослужбовцю ЗСУ,  що нібито загинув під час бойових дій, прийшла повістка від ТЦК. Відео з відповідними документами буцімто записала близька до родини загиблого жінка.

У Центрі стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки стверджують, що відео — фейкове й створене росіянами. Про це свідчить кілька факторів. 

По-перше, за вимовою чутно, що для людини українська мова — чужа, вона робить величезну кількість помилок і має специфічний акцент. 

По-друге, відчувається невміла акторська гра — жінка явно переграє з негативними емоціями. 

По-третє, у «повістці» вказано, що військовий є «рядовим», але в ЗСУ немає такого звання; в Україні це — «солдат». 

По-четверте, «документи» датовані ще травнем і червнем 2022 року, проте відео зʼявилося в мережі аж 23 лютого 2024 року — напередодні річниці повномасштабного вторгнення. 

Варто зауважити, що в Україні й справді були випадки, коли вже померлим людям приходили повістки. Однак вони повʼязані не зі «свавіллям ТЦК», як стверджують пропагандисти, а з певною плутаниною в базах даних. Наприклад, районна адміністрація могла не повідомити ТЦК про смерть людини, тому та й перебувала в списках на повістки.

Цей фейк зʼявився в рамках масштабної кампанії агітпропу з дискредитації мобілізації в Україні. Пропагандисти спекулюють на чутливій темі для багатьох українців і вдаються до ось таких вигадок, що мають на меті деморалізувати суспільство, ввести його в оману та залякати. Раніше ми спростовували інформацію, що в чеках у «Сільпо» нібито видають повістки.

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join