Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція На війні нібито загинув перший мобілізований до ЗСУ підліток з дитбудинку

Пропагандисти поширюють інформацію, нібито під час бойових дій загинув перший мобілізований підліток з дитбудинку. У цих повідомленнях вони посилаються на заяви «директорки дитбудинку» Олесі Чикель, а також використовують реальне фото загиблого українського бійця. Утім це — маніпуляція.

На неї звернули увагу аналітики проєкту StopFake. Вони з'ясували, що на знімку зображений уродженець села Оселя Яворівського району Львівської області, 26-річний Володимир Сачала. 2 грудня на офіційній сторінці Яворівської міської ради на фейсбуці з'явилася інформація про смерть українського військовослужбовця і некролог, присвячений йому. Саме це фото й використали пропагандисти. Крім того, жодних даних про те, що український захисник — це неповнолітній вихованець дитячого будинку, призваний до ЗСУ, в оригінальній публікації Яворівської міської ради немає. В офіційній інформації відзначається, що після закінчення навчання в Івано-Франківському училищі в 2017 році Володимир Сачала поповнив лави української армії. З часом демобілізувався і повернувся до цивільного життя. У січні 2023 року Володимир знову пішов до Збройних сил України і служив у складі 24 ОМБр імені короля Данила. Наприкінці листопада внаслідок російських мінометних обстрілів Володимир Сачала отримав поранення, несумісні з життям. 4 грудня померлого захисника доставили додому.

У коментарі для StopFake Олеся Чикель, яку пропагандистські медіа назвали «директоркою дитбудинку», також категорично спростувала російські повідомлення. За її словами, вона є адміністраторкою патріотичної української групи на фейсбуці, де 2 грудня розмістила офіційне повідомлення Яворівської міської ради про смерть бійця Володимира Сачали. Російські медіа миттєво підхопили пост, але обрізали текст повідомлення і вигадали інформацію про «загиблого вихованця дитбудинку».

Пропагандисти поширюють подібні маніпуляції, щоб підсилити міф про Україну як безправну державу. Мовляв, усе настільки погано на фронті, що доводиться воювати дітям. Однак насправді в Україні немає мобілізації неповнолітніх. «Детектор медіа» вже неодноразово спростовував вигадки російського агітпропу щодо теми мобілізації.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись