Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Офіс Президента України нібито передав українську землю сину Сороса для зберігання токсичних відходів

Низка користувачів мережі, що транслює проросійську риторику, поширює інформацію, що Александер, син відомого філантропа Джорджа Сороса, нібито уклав угоду з українською владою про виділення 400 кв. км землі для захоронення небезпечних відходів від хімічних, фармацевтичних та нафтопереробних підприємств. Зазначається, що цю інформацію нібито викрило розслідування французького журналіста Жюля Венсана. Він показав два «документи», які, мовляв, підтверджують цю угоду: Меморандум про надання землі іноземним компаніям, нібито підписаний керівником Офісу Президента України Андрієм Єрмаком з одного боку і Александером Соросом з іншого, а також указ Володимира Зеленського про виділення землі в Тернопільській, Хмельницькій та Чернівецькій областях. Утім це — фейк.

На нього звернули увагу фахівці проєкту StopFake. Вони з'ясували, що інформацію спочатку опублікував користувач мережі X (раніше Twitter) під ніком @VincentVinxent1. У своєму 6-хвилинному відеоролику цей користувач, представивши себе як Жюль Венсан, розповів, що до нього нібито звернувся представник Міністерства захисту навколишнього середовища та природних ресурсів України, який анонімно передав «незалежному журналістові» @VincentVinxent1 документи, які, за його словами, підтверджують передачу українського чорнозему для зберігання небезпечних відходів родині Соросів. Аналітики StopFake виявили, що французький журналіст Жюль Венса́н справді існує, але ймовірно, акаунт @VincentVinxent1 належить комусь іншому. На сайті Strategic Horizons можна знайти біографію та фото колумніста Жюля Венсана, який, за його словами, працював документалістом та журналістом. Проте порівняння фотографій показує, що особи на фото на сайті та в мережі Х різні. Зворотний пошук за фотографією профілю @VincentVinxent1 не дав позитивних результатів. Також дивно, що сторінка «незалежного журналіста» складається переважно з ретвітів. Наразі вона існує з вересня 2018 року, але власних публікацій налічує всього сім, і всі вони без уподобайок чи ретвітів. До того ж на профіль підписались 1129 користувачів, значна кількість із яких є ботами.

Щодо інформації про передання землі родині Соросів, яку поширює цей профіль, то вона є неправдивою. Розповсюджені в мережі документи є фальсифікацією. На «Указі Президента України» про передання земельних ділянок американським фірмам видно, що документ був, мовляв, підписаний 13 листопада 2023 року і має номер №603/2023. Проте на сайті президента України, де публікуються всі укази, такого документа не знайдено. Також видно грубу помилку в написанні Тернопільської області та несуттєві відмінності в правописі. Крім того, у «документі» є згадка про частину 1 статті 116 Земельного кодексу України, яка не відповідає дійсності. Вказана частина статті не передбачає передачу права користування земельною ділянкою президентом України. Також, згідно з українським законодавством, іноземці та іноземні компанії не можуть придбати землю сільськогосподарського призначення.

Поширюючи подібні фейки, пропагандисти хочуть посилити міф щодо суб'єктності України. Мовляв українській владі начхати на права українців, вона не володіє своєю територією, а тому роздає її своїм керівникам. Російські медіа регулярно поширюють дезінформацію щодо сім'ї Соросів, що спростовував «Детектор медіа».

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись