Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Турецьке видання LeMan нібито опублікувало обкладинку із карикатурою мертвого Джо Байдена

Пропагандисти поширюють у соцмережах зображення нібито обкладинки турецького сатиричного журналу LeMan, де намальовано мертвого Байдена та спокійного Сі Цзіньпіня і фразу: «Якщо довго сидіти біля річки, можна побачити, як повз пропливає тіло вашого ворога». Ці дописи з'явились після зустрічі Байдена з лідером Китаю Сі Цзіньпінем, що відбулася з 15 по 17 листопада в Сан-Франциско, під час якої американський президент назвав Сі диктатором. Однак це зображення є фейком.

На нього звернули увагу фахівці проєкту VoxCheck. Вони з'ясували, що журнал LeMan не публікував випуску з такою обкладинкою. На ній вказані такі дані: дата — 17 листопада 2023 року, 45 випуск від початку року, а також ще один номер випуску — 1652. Проте на офіційних сторінках LeMan у соціальних мережах вони не знайшли цієї обкладинки. У VoxCheck також перевірили, чи було опубліковано випуск із номером 45 або 1652 17 листопада, і виявили, що на той момент LeMan не публікував жодного нового випуску. Випуск з номером 45 (або 1652) з'явився лише 22 листопада і мав іншу обкладинку, присвячену умовам проживання в гуртожитках.

Поширюючи подібні фейки, пропагандисти хочуть створити враження, буцімто іноземна преса скептично ставиться не лише до Сполучених Штатів, а й до Заходу загалом. Створення несправжніх обкладинок закордонних видань є регулярною практикою російських пропагандистів, про що неодноразово писав «Детектор медіа».

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись