Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк У Харківський школі нібито виготовляють ляльки вуду, щоб «навести порчу на росіян»

Проросійські телеграм-канали поширюють інформацію, що замполіт 15-го прикордонного загону ДПС України в одній із харківських шкіл провів заняття з виготовлення ляльок вуду. Пропагандисти пишуть, мовляв, за словами замполіта, «це допоможе навести на росіян порчу». 

Однак ця інформація не відповідає дійсності. Про це пишуть у Центрі протидії дезінформації при РНБО. Насправді молодь Новобаварського району Харкова відвідала майстер-клас під назвою «Оберіг для воїна» з виготовлення ляльки-мотанки. А самих військових на цьому заході не було взагалі. 

Агітпроп поширює подібну дезінформацію, щоб дискредитувати ЗСУ. Ще одна мета цього фейку ― продовжувати культивувати ненависть до українців із боку росіян, адже насамперед такі «новини» поширюють для внутрішнього населення Росії. Раніше ми спростовували інформацію, що українські першокласники на святковій лінійці крокували під пісню «Мочимо москалів».

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись