Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Україна нібито оголосила депортацію жителів Харкова, готуючи його до оборони

Пропагандистські ресурси поширюють інформацію, що Київ нібито оголосив про підготовку Харкова до оборони, тому «всіх цивільних примусово депортують з міста».

Насправді ця інформація не відповідає дійсності. Про це повідомляють у Центрі стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки. Україна, на відміну від Росії, не проводить депортацію. Українців можуть лише евакуйовувати з найнебезпечніших зон задля захисту їхнього життя. Так, цивільних, насамперед дітей, евакуйовують із найбільш небезпечних громад Харківщини з осені 2022 року, коли майже всю тимчасово окуповану частину області звільнили українські Сили оборони.

24 лютого голова Харківської ОВА Олег Синєгубов оголосив про плани включення 18 сіл Великобурлуцької та Вільховатської громад до зони обов’язкової евакуації через посилення бойових дій. А вже 6 березня 2024 року він анонсував евакуацію 161 дитини з найнебезпечніших громад Куп’янського району. Проте в самому Харкові примусову евакуацію не оголошували. Про «примусову депортацію» тим більше не йдеться.

Цей інформаційний вкид має на меті посіяти паніку серед жителів Харкова. Крім того, Росія намагається запевнити всіх у тому, що перехопила ініціативу на полі бою й нібито вже навіть розглядає такі сценарії, як напад на Харків. 

• Читайте також: Влада Харкова нібито збирається втікати з міста

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись